úterý 11. září 2012

Hody

Pocházím z vesnice na jihu Moravy.Domů se vracím moc ráda,je to můj oblíbený kraj a jednou bych se tam chtěla vrátit.K vesnici patří folklor a dodržování některých zvyků.U nás jsou to odnepaměti hody.Hody u nás trvají po tři dny a přípravy na ně jsou větší než na vánoce a velikonoce.Troufnu si říct,že je to ta největší událost v roce.Přípravy trvají snad týden,nákupy (hlavně jídla),pečení koláčů a v neposlední řadě,pro ty co jejich děvčata jdou v krojích škrobení a následné žehlení sukní,až po zaplétání vlasů a strojení do kroje,kdy všechny sukně zapadnou do sebe,vše je jak má být( v tu chvíli si maminky,tetičky a babičky oddechnou),s tím,že zítra nanovo.
Ale tím se u nás prostě žije.
 Hody jsou zážitek a přehlídka krásných krojů.


 Sluší jim to,viďte?


Průvod jde od kostela,přes celou vesnici pro stárku...kapela hraje do kroku


Nejdřív jdou loňské stárky


Průvod čítá kolem padesáti párů tanečníků


Jako na módní přehlídce,nenajdete dva stejné kroje,jen stárky mají  stejné,aby se odlišily







Je to krása...
Hodování končí dnešním dnem,tak zase za rok.
Hezké dny
Monis

4 komentáře:

MartinaK řekl(a)...

Milá Moniko,
jako bych ten příspěvek psala já - taky pocházím z Jižní Moravy, ale trvale žiju s manželem a dětmi u Prahy. A také sním, že se jednou "domů" vrátím. A také miluji kroje a hody a vždycky se dojímám nad tím, jak jsem byla stárka i já :-)
Vaše kroje jsou moc krásné, ale nedokázala jsem identifikovat, ke které vesnici patří :-)
Já pocházím ze Starého Poddvorova, takže my máme kroje "podlužácké"

Máte moc hezký blog a umíte fotit.
Přijdu k Vám někdy zase kouknout.
MartinaK

Monis řekl(a)...

Martino,moc děkuju za hezký komentář a pochvalu mého blogu.
Kroje pochází z Velkých Bílovic.Byl a je to bohatý kraj,proto jsou kroje u nás tak honosné.Za sebe můžu říct,že jsem viděla spousty krojů,ale ten náš je pro mě prostě nejhezčí.Každý máme srdce tam,kde jsme se narodili...

Amelie řekl(a)...

Nádherná připomínka mého mládí. Pocházím z jižní Moravy a ráda se vracím domů. Jen se málokdy na hody dostaneme, není čas, hlídání ani peníze. Krásné fotky.

Anonymní řekl(a)...

Nádhera. Poprvé jsem zažila hody ve Velkých Pavlovicích a byl to pro mě nezapomenutelný zážitek ♥ a ráda bych se někdy podívala zas .-)
Hezké dny.
evice